Dementie, velen krijgen er op een of ander moment in hun leven wel eens mee te maken. Met het praatcafé dementie willen we meer duidelijkheid verschaffen over de verschillende aspecten van dementie. In 2011 zijn wij van start gegaan met dit initiatief, en het praatcafé opent ook in 2013 weer zijn deuren! Vier nieuwe thema’s rond dementie staan op het programma. Op deze manier willen we het succes van de vorige praatcafés verder zetten, dementie nog meer uit de taboesfeer halen en de verschillende aspecten bespreekbaar maken bij de bevolking.

Elk praatcafé heeft steeds dezelfde structuur. Het eerste halfuur nadat de deuren openen is er tijd voor een drankje en een babbel met andere aanwezigen. Daarna spreekt een deskundige die meer uitleg geeft over een bepaald aspect van dementie, waarna soms ook een ‘ervaringsdeskundige’ zijn verhaal komt vertellen. Achteraf is er opnieuw tijd voor een gesprek met andere aanwezigen.

Doelgroep

Het praatcafé verwelkomt zowel personen met dementie als mantelzorgers, familie en vrienden van personen met dementie. Ook personen die gewoon uit interesse willen komen, zijn welkom.

Opvang

Mantelzorgers die opvang nodig hebben voor de persoon met dementie, kunnen hiervoor terecht in WZC Ten Kerselaere. Het dagverzorgingscentrum voor ouderen met geheugenstoornissen voorziet professionele opvang. Ook voor vervoer naar het dagverzorgingscentrum kan gezorgd worden.

Bij de dienst Thuisoppas van het ziekenfonds kan er ook oppas aan huis gevraagd worden.

Data

Het eerste praatcafé vond plaats op 11 maart en ging over ‘de dag zinvol doorbrengen met personen met dementie – praktische tips’.
Op 10 juni was het thema over ‘hoe en wanneer de overgang maken van thuis(zorg) naar het woonzorgcentrum’.

Derde afspraak was op maandag 16 september. Ann Gysemans van WZC Heilig Hart in Putte is de deskundige die ons dan meer komt vertellen over ‘wat als het gedrag van personen met dementie moeilijk te hanteren wordt’.

Het laatste praatcafé van 2013 vindt plaats op maandag 9 december en gaat over ‘financiële en andere ondersteuning in de zorg voor personen met dementie’. Tinne Persoons, gezondheids- en preventiewerker van OCMW Heist-op-den-Berg, zal hierover komen vertellen.

In de loop van het najaar 2013 zullen de nieuwe data en thema’s voor 2014 bekendgemaakt worden.

Uur en plaats

Elk praatcafé dementie vindt plaats in Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg.

De deuren openen telkens om 13.30 uur. Om 14 uur gaan we van start met de deskundige. Het einde wordt telkens voorzien rond 16.30 uur.

Partners

Het praatcafé dementie is een initiatief van het lokaal dienstencentrum De Pit, OCMW en gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg, PsychoGeriatrisch Netwerk Mechelen, De VoorZorg, Thuiszorgcentrum Mechelen en de woonzorgcentra Ten Kerselaere, Sint-Jozef, Heilige Familie, Beerzelhof en Heilig Hart.

Meer info?

OCMW Heist-op-den-Berg, Stationsstraat 2, 2220 Heist-op-den-Berg